Ďalšia vojenská pomoc pre Ukrajinu

Zdroj foto: US Army
Zdroj foto: US Army

USA pokračujú vo vojenskej podpore Ukrajiny, ktorá sa bráni proti ruskej agresii. Najnovší balík pomoci za pol miliardy dolárov obsahuje presne tie veci, ktoré Kyjev teraz potrebuje najviac – prostriedky protivzdušnej obrany, delostrelectvo a rakety a tiež obrnené vozidlá a odmínovacie zariadenia.

Súčasťou balíka je munícia pre systémy PVO Patriot, ktoré Ukrajina potrebuje na obranu svojich miest a prenosné protilietadlové rakety Stinger, ktoré zas treba na fronte. Tam treba aj delostreleckú muníciu kalibru 155 mm a 105 mm a strely pre raketomety HIMARS.

Významnou súčasťou je vybavenie na odmínovanie a demoličná munícia pre odstraňovanie prekážok. Vojaci na fronte dostanú aj protitankové systémy Javelin, TOW a AT-4 a muníciu k nim. Spojené štáty pošlú aj 30 pásových bojových vozidiel pechoty Bradley a 25 osemkolesových vozidiel Stryker.

Bradley sa už na fronte objavili a viacero ich bolo zničených, takže najnovšia dodávka poslúži sčasti aj na doplnenie strát. Strykery však ešte neboli nasadené v boji a Ukrajina si ich spolu so švédskymi vozidlami CV90, nemeckými Marder a britskými tankami Challenger šetrí na hlavný nápor.

Zoznam najnovšej pomoci ďalej pokračuje navádzanou muníciou pre lietadlá a raketami HARM proti radarom. Ukrajina dostane aj ručné zbrane spolu s 22 miliónmi nábojov, prístroje na nočné videnie a ďalšie poľné vybavenie.

Objavili sa tiež správy, že USA sú blízko k dodaniu rakiet ATACMS. Tie sa tiež odpaľujú z raketometov HIMARS, ale majú kaliber 610 mm a dolet 300 km. Bežné rakety pre HIMARS majú kaliber 227 mm a dolet maximálne 80 km.

Ukrajina tiež rokuje s Poľskom o dodávkach nórskych rakiet NSM (Naval Strike Missile). Tie majú dosah viac ako 200 km a primárne sú určené na boj proti lodiam. Sú však schopné ničiť aj pozemné ciele. Poľsko ich používa na ochranu svojho pobrežia.

22. októbra 2024

Talianska lietadlová loď má za sebou sériu cvičení v indo-pacifickej oblasti

21. októbra 2024

Nové námorné veliteľstvo NATO pre Baltské more

20. októbra 2024

Video: Výsadkári trénovali v Nemecku

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko