Ostane Stoltenberg vo funkcii ešte rok?

Zdroj foto: US Department of State
Zdroj foto: US Department of State

Jensa Stoltenberga by mali požiadať, aby ešte rok zostal vo funkcii generálneho tajomníka NATO. Uviedli to viaceré zdroje, ktoré sú oboznámené s rozhovormi na túto tému. Aliancia sa snaží rozhodnúť o budúcom šéfovi ešte pred júlovým summitom v litovskom Vilniuse.

Stoltenbergovi už raz funkčné obdobie predlžovali. Vo februári povedal, že sa o ďalšie predĺženie uchádzať nebude a tento postoj zopakoval aj teraz. V piatok v Bruseli povedal, že nemá iné plány ako v septembri po deviatich rokoch ukončiť svoje pôsobenie vo funkcii generálneho tajomníka NATO. Odmietol však odpovedať na otázku, čo urobí, ak ho členovia Aliancie požiadajú, aby ostal.

Agentúra Reuters citovala nemenovaný zdroj, podľa ktorého má Stoltenberg v NATO širokú podporu a stále je zdatným lídrom. Aj istý predstaviteľ USA uviedol, že „administratíva prezidenta USA Bidena sa vracia k myšlienke, že Stoltenberg zostane ďalší rok“. Biden si podľa tohto zdroja myslí, že nórsky politik odviedol ohromnú prácu v náročných časoch – a tento pohľad má mnoho ďalších spojencov.

Nech už bude novým šéfom Aliancie ktokoľvek, bude čeliť dvom výzvam – udržať jednotu spojencov pri podporovaní Ukrajiny a zároveň zaistiť, aby NATO nebolo vtiahnuté do vojny s Ruskom.

25. októbra 2024

Británia vyšle do Estónska aj tanky Challenger 3

24. októbra 2024

Rutte: NATO stojí po teroristickom útoku za Tureckom

22. októbra 2024

Talianska lietadlová loď má za sebou sériu cvičení v indo-pacifickej oblasti

21. októbra 2024

Nové námorné veliteľstvo NATO pre Baltské more

20. októbra 2024

Video: Výsadkári trénovali v Nemecku

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo