Kanadské Leopardy 2 pre Ukrajinu

Zdroj foto: RCAF
Zdroj foto: RCAF

Kanada letecky prepravila do Poľska všetkých osem tankov Leopard 2, ktoré prisľúbila Ukrajine. Teraz ich čaká už len presun cez hranice, no vzhľadom na predchádzajúcu prax s oneskoreným zverejňovaním takýchto informácií je pravdepodobné, že už sú tam. Dodanie významných posíl ohlásili aj Dánsko. Británia či Španielsko.

Minulý mesiac dostala Ukrajina 35 tankov Leopard 2. Prišli najmä z Nemecka a Poľska. Momentálne dostáva ďalších 35 kusov. Okrem tých kanadských je na ceste napríklad šesť Leopardov 2A4 zo Španielska. Tam tento týždeň dokončilo výcvik 40 ukrajinských tankistov a 15 mechanikov. Okrem tankov dodá Španielsko aj 20 starších pásových obrnených transportérov M113. Dorazia do konca tohto mesiaca.

Dánsko tiež potvrdilo dodanie 19 kolesových samohybných húfnic CAESAR francúzskej výroby. Na Ukrajinu prídu v najbližších týždňoch. Tieto zbrane kalibru 155 mm si Dánsko objednalo vo Francúzsku už dávnejšie. V januári však prejavilo úmysel všetky dodať bojujúcej Ukrajine a pre svoje ozbrojené sily si vo Francúzsku objednať ďalšie. Teraz sa tento úmysel realizuje. Zároveň bolo videom zdokumentované nasadenie britských pásových samohybných húfnic AS-90, ktoré sa presúvali na Ukrajinu v uplynulých týždňoch.

„Novinky“ sa objavili aj na druhej strane fronty. Nedávno boli zverejnené zábery starých tankov T-54/55 pri presune po železnici a teraz sa na sociálnych sieťach objavili ich prvé fotky z nasadenie vo frontovej oblasti. Zároveň sa objavili zábery ruského tanku T-90, ktorý bol ukoristený ukrajinskou armádou v neporušenom stave a presunutý na testovanie do USA.

22. júla 2024

Prvé dve stíhačky F-16 sú už na Slovensku

11. júla 2024

Prezident Pellegrini na summite NATO rokoval aj so Zelenským

31. júla 2023

Ukrajine dodáme ďalšie dve Zuzany 2

30. júla 2023

Video: Čo znamenajú farby oblečenia personálu na letovej palube?

28. júla 2023

Litva kúpi prvé tanky v Pobaltí

27. júla 2023

Austrália chce ďalšie Herculesy, Británia Airbusy A-400M