Naď si na Ukrajine pozrel naše Zuzany

Zdroj foto. MO SR
Zdroj foto. MO SR

Premiér Eduard Heger a minister obrany Jaroslav Naď v piatok navštívili Ukrajinu. Kým premiér rokoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským aj o ruských hybridných hrozbách, minister Naď sa so svojím rezortným kolegom zaoberal spoločnou výrobou munície a navštívil aj ukrajinských vojakov, ktorí proti okupantom bojujú so slovenskými húfnicami Zuzana 2.

Minister Naď potvrdil, že z ôsmich dodaných samohybných húfnic bola zatiaľ v boji zničená len jedna. Slovenská delegácia získala poznatky o slovenskom produkte z priameho nasadenia od vojakov, ktorí húfnice obsluhujú, od vojenského velenia a od ukrajinského ministra obrany Oleksija Reznikova. Tieto cenné poznatky vie slovenská strana zapracovať do ďalšej výroby. „Potrebujeme spätnú väzbu o technike, ktorú vyrábame, aby sme všetky poznatky z reálneho nasadenia pretavili do ďalších kusov. KONŠTRUKTA – Defence vyrába kvalitný produkt, ktorý Ukrajinci oceňujú,“ uviedol slovenský minister obrany.

Naď sa s Reznikovom rozprával aj o možnom vzniku spoločného závodu na výrobu delostreleckej munície. Náš minister už predtým vyhlásil, že Slovensko plánuje zvýšiť výrobu 155 mm granátov päťnásobne.

Podľa premiéra Hegera Ukrajinci ponúkli Slovensku pomoc v boji s ruskými dezinformáciami, ktoré zaplavujú sociálne médiá. „Majú skúsenosti aj metódy, ktoré sú nám ochotní poskytnúť,“ povedal predseda vlády, ktorý sa o kremeľskej propagande na Slovensku rozprával počas rokovaní s prezidentom Zelenským.

Heger dodal, že ukrajinský prezident ďakoval Slovensku za dodávky stíhacích lietadiel MiG-29. „Povedal, že už dnes zachraňujú životy civilistov,“ uviedol po návrate z Kyjeva. Štyri letuschopné MiG-y, ktoré zo Slovenska preleteli 23. marca, sú podľa posledných informácií nasadené pri obrane Charkovskej oblasti. Ďalšie stíhačky sme v neletuschopnom stave presunuli na Ukrajinu po cestných komunikáciách.

25. októbra 2024

Británia vyšle do Estónska aj tanky Challenger 3

24. októbra 2024

Rutte: NATO stojí po teroristickom útoku za Tureckom

22. októbra 2024

Talianska lietadlová loď má za sebou sériu cvičení v indo-pacifickej oblasti

21. októbra 2024

Nové námorné veliteľstvo NATO pre Baltské more

20. októbra 2024

Video: Výsadkári trénovali v Nemecku

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo