Odmínovacie systémy v akcii na Ukrajine

Zdroj foto: Twitter
Zdroj foto: Twitter

Na Ukrajine sú v akcii aj slovenské odmínovacie systémy Božena. Náš sused nedávno dostal podobné vozidlá aj z Chorvátska. Z ukrajinskej zeme totiž treba odstrániť milióny kusov mín a nevybuchnutej munície.

Slovenská vláda schválila poskytnutie humanitárnej pomoci pre Ukrajinu ešte pred ruskou inváziou vo februári minulého roka. Jej súčasťou vtedy boli aj dva systémy Božena 5. Ide o diaľkovo ovládané odmínovacie vozidlo s hmotnosťou 12 ton. Odmínovanie vykonáva rotujúcim valcom s reťazami. Pri práci sa pohybuje rýchlosťou 4 až 9 km/h a zanecháva za sebou odmínovaný pás so šírkou 2,6 m.

V decembri minulého roka navštívila skupina slovenských ministrov Ukrajinu. V Kyjeve rokovali so svojimi ukrajinskými partnermi o ďalšej konkrétnej pomoci. Jej súčasťou vtedy boli ďalšie odmínovacie komplety Božena v hodnote 1,8 milióna eur. Nedávno sa objavili zábery týchto strojov pri čistení mínových polí v Charkovskej oblasti.

Zamínované oblasti za sebou zanechala aj ruská armáda po novembrovom ústupe z Chersonu. Tento región teraz obdržal dva mechanizované systémy DOK-ING MV-4 a MV-10 chorvátskej výroby. Tie dokážu denne odmínovať 4000 až 5000 štvorcových metrov plochy. Kým fotka Boženy v akcii je v úvode článku, chorvátske stroje sú v galérii nižšie.

25. októbra 2024

Británia vyšle do Estónska aj tanky Challenger 3

24. októbra 2024

Rutte: NATO stojí po teroristickom útoku za Tureckom

22. októbra 2024

Talianska lietadlová loď má za sebou sériu cvičení v indo-pacifickej oblasti

21. októbra 2024

Nové námorné veliteľstvo NATO pre Baltské more

20. októbra 2024

Video: Výsadkári trénovali v Nemecku

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo