Rheinmetall chce vyrábať tanky na Ukrajine

Zdroj foto: Rheinmetall
Zdroj foto: Rheinmetall

Nemecká zbrojovka Rheinmetall rokuje s Kyjevom o výstavbe továrne na výrobu tankov na Ukrajine. Ročne by v nej mohlo vzniknúť až 400 strojov typu KF51 Panther. Ten Rheinmetall predstavil vlani v lete ako svoj vlastný projekt, nejde o vládnu iniciatívu.

O plánoch na továreň na Ukrajine porozprával šéf podniku Armin Papperger pre nemecké médiá. Závod Rheinmetallu je podľa neho možné postaviť zhruba za 200 miliónov eur. Rozhovory s vládou v Kyjeve sú podľa neho sľubné a ich výsledok by mal byť známy do dvoch mesiacov. Ukrajina potrebuje stovky moderných tankov, no Západ jej potrebné množstvo nevie dodať v dohľadnej dobe. Riešením by teda mohlo byť spustenie výroby v novej továrni, vďaka ktorej by si Ukrajina zaistila dlhodobú obranyschopnosť aj po skončení vojny. Podľa Pappergera by nemalo byť ťažké ani zabezpečenie dôkladnej protivzdušnej obrany závodu. Ukrajina totiž má alebo bude mať k dispozícii aj moderné systémy Patriot, IRIS-T alebo NASAMS.

KF51 Panther

Tank Panther má hmotnosť 59 ton a podvozok podobný tanku Leopard 2. Úplne nová je veža so silnejším kanónom kalibru 130 mm. Súčasné hlavné bojové tanky vo výzbroji NATO využívajú kanón kalibru 120 mm. Nabíjací systém vo veži Panthera je automatický a do zásobníka sa zmestí 20 striel. Zaujímavosťou je možnosť využitia bezpilotných prostriedkov, ktoré si tank nesie. Tie môžu slúžiť na prieskum, ale aj na kamikadze útoky na väčšiu vzdialenosť.

Posádka tanku je trojčlenná – veliteľ a strelec vo veži a vodič v korbe. Vo veži je miesto ešte pre štvrtého človeka – napríklad veliteľa roty alebo práporu, prípadne iného špecialistu. Všetky miesta sú digitálne prepojené a každý člen posádky môže zastúpiť hociktorého iného vrátane ovládania zbraní. Všetci tiež majú prístup k informáciám nielen zo senzorov tanku, ale zo siete všetkých vozidiel. Výsledkom je vynikajúci prehľad o situácii na bojisku.

Aktuálne dodávky

Momentálne má Ukrajina sľúbené od spojencov dva prápory tankov Leopard 2 nemeckej výroby. To je spolu 62 tankov, ktoré by mali doraziť v najbližších týždňoch. Prvé štyri už na Ukrajine sú. Okrem toho dostane Ukrajina aj tanky Challenger 2, na ktoré sa cvičia tankisti vo Veľkej Británii. Pôvodne ich malo byť 14, podľa najnovších správ sa však ich počet zvýšil na 28. To je spolu 90 moderných tankov a ďalšie by mali nasledovať.

Tanky síce budú potrebné pre neskoršie ukrajinské protiofenzívy, momentálne sa však krajina zo všetkých síl bráni ruskej agresii. A na obranu potrebuje najmä muníciu pre delostrelectvo a pechotu. Tieto dodávky boli v poslednom období zanedbávané, no najnovší balíček americkej pomoci za 400 miliónov dolárov obsahuje najmä strely pre raketomety a húfnice a pechotné zbrane. Zaujímavou súčasťou tohto balíčka sú ale aj mostné tanky. Ide o pásové stroje bez veže, ktoré namiesto nej nesú konštrukciu na prekonávanie menších vodných tokov. To je ďalší náznak ofenzívnych úmyslov Ukrajiny v jarnom období.

22. júla 2024

Prvé dve stíhačky F-16 sú už na Slovensku

11. júla 2024

Prezident Pellegrini na summite NATO rokoval aj so Zelenským

31. júla 2023

Ukrajine dodáme ďalšie dve Zuzany 2

30. júla 2023

Video: Čo znamenajú farby oblečenia personálu na letovej palube?

28. júla 2023

Litva kúpi prvé tanky v Pobaltí

27. júla 2023

Austrália chce ďalšie Herculesy, Británia Airbusy A-400M