V Poľsku sa stretli najvyšší generáli USA a Ukrajiny

Zdroj foto: US Army
Zdroj foto: US Army

Na utajenom mieste v Poľsku sa zišli najvyššie postavení generáli ukrajinskej a americkej armády Valerij Zalužnyj a Mark Milley. Obaja predtým spolu často komunikovali telefonicky, ale zhodli sa na tom, že je dôležité aj osobné stretnutie.

Na Ukrajinu často chodia zahraniční politici vrátane amerických. Uniformovaných príslušníkov ozbrojených síl v aktívnej službe tam však Washington nechce posielať, aby nedal žiadnu zámienku ruskej propagande. Schôdzka sa preto uskutočnila v juhovýchodnom Poľsku tesne pri hraniciach s Ukrajinou. Presné miesto stretnutia šéfa amerického zboru náčelníkov štábov a ukrajinského náčelníka generálneho štábu nebolo zverejnené.

Zalužnyj a Milley spolu rokovali niekoľko hodín najmä o urgentných potrebách ukrajinskej armády. Americký generál tak bude môcť tlmočiť jeho obavy a informácie o priebehu bojov na Ukrajine na stretnutí náčelníkov generálnych štábov krajín NATO, Švédska a Fínska, ktoré sa v stredu a vo štvrtok koná v Bruseli. Pôvodne sa uvažovalo, že do Belgicka na Zasadanie Vojenského výboru NATO pocestuje aj samotný Zalužnyj. Keď však začalo byť jasné, že táto cesta sa neuskutoční, dohodli sa narýchlo s Milleym na stretnutí v Poľsku.

Schôdzka sa konala v čase, keď Západ začína stupňovať pomoc Ukrajine a v Doneckej oblasti sa stupňujú kľúčové boje. Na Ukrajinu smerujú nové obrnené vozidlá, tanky a samohybné delá, ako aj moderné protivzdušné systémy. Po tom, čo USA a Nemecko sľúbili dodať po jednej batérii systému Patriot, oznámilo dnes aj Holandsko, že Ukrajine pošle tretiu batériu Patriotov. V Oklahome sa tento mesiac začne výcvik ukrajinských obslúh týchto systémov, ktoré sú schopné ničiť aj balistické rakety. Táto schopnosť doteraz Ukrajine chýbala.

22. júla 2024

Prvé dve stíhačky F-16 sú už na Slovensku

11. júla 2024

Prezident Pellegrini na summite NATO rokoval aj so Zelenským

31. júla 2023

Ukrajine dodáme ďalšie dve Zuzany 2

30. júla 2023

Video: Čo znamenajú farby oblečenia personálu na letovej palube?

28. júla 2023

Litva kúpi prvé tanky v Pobaltí

27. júla 2023

Austrália chce ďalšie Herculesy, Británia Airbusy A-400M