Prečo je vesmír dôležitý pre NATO?

Zdroj foto: NATO
Zdroj foto: NATO

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, čo sa deje vo vesmíre? Akú dôležitú rolu hrá v našich každodenných životoch? Vesmír je nevyhnutný nielen pre nás, ale aj pre NATO.

Informácie zo satelitov používajú mnohé appky, ktoré denno-denne používame. Údaje z GPS o aktuálnej polohe, predpoveď počasia, dopravné informácie v reálnom čase – to všetko využíva satelitné technológie. Je však dôležitý pre obranu NATO a odradenie prípadných hrozieb. Preto v roku 2019 spojenci uznali vesmír ako ďalší operačný priestor, popri pozemnom, námornom, vzdušnom a kybernetickom priestore.

Viac ako polovica aktívnych satelitov, ktoré obiehajú Zem, patrí členom NATO alebo spoločnostiam, ktoré podnikajú na území Aliancie. Satelity môžu slúžiť na mierové účely, ale aj pre potreby bezpečnosti a obrany. Poskytujú nevyhnutné informácie pre aktivity, operácie a misie NATO.

Môže ich tiež využiť agresor. Existujúce satelity NATO sa môže pokúsiť hacknúť alebo rušiť, čo poškodí bezpečnostné a komerčné záujmy NATO. Vesmír je preto čoraz dôležitejší pre bezpečnosť a prosperitu Aliancie.

22. októbra 2024

Talianska lietadlová loď má za sebou sériu cvičení v indo-pacifickej oblasti

21. októbra 2024

Nové námorné veliteľstvo NATO pre Baltské more

20. októbra 2024

Video: Výsadkári trénovali v Nemecku

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko