Charkovská oblasť je oslobodená

Zdroj foto: ZSU
Zdroj foto: ZSU

Ukrajina oslobodila prakticky celú Charkovskú oblasť. Jej jednotky na severe dosiahli štátnu hranicu s Ruskom a zabezpečili ju. Na východe prenikli aj do Luhanskej oblasti. Moskva sa za to mstí ako vždy, útokmi z diaľky na civilné ciele.

Cieľom ruských rakiet sa v nedeľu večer stali elektrárne a prenosová sústava. Po týchto útokoch sa celá Charkovská oblasť a niektoré susedné časti Ukrajiny ponorili do tmy. Väčšinu dodávok elektriny sa však do rána podarilo obnoviť.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelensky za to zanechal Rusom ešte v nedeľu večer vzdorovitý odkaz: „Stále si myslíte, že sme „jeden národ“? Stále si myslíte, že nás môžete zastrašiť, zlomiť, vynútiť si od nás ústupky? Pochopili ste vôbec niečo? Kto sme? Pre čo sme? O čom hovoríme?

Odčítajte mi z pier: Bez plynu alebo bez vás? Bez vás! Bez svetla alebo bez vás? Bez vás! Bez vody alebo bez vás? Bez vás! Bez jedla alebo bez vás? Bez vás! Zima a hlad, tma a smäd pre nás nie sú tak strašné ako vaše „priateľstvo a bratstvo“.

História však uvedie všetko na pravé miesto. A my potom budeme mať plyn i svetlo, vodu a jedlo. A bez vás!“

Rusko tvrdí, že svoje jednotky iba preskupuje. Z Charkovskej oblasti ich vraj presúva do Doneckej, ktorá je pre Moskvu prioritou. Toto tvrdenie ruskej propagandy však nevysvetľuje, prečo pri tom preskupovaní za sebou zanechávajú opustenú techniku a utekajú bez nej. Len v priebehu nedele nezávislí pozorovatelia na základe fotografií z bojísk potvrdili, že Ukrajina stratila 7 kusov vojenskej techniky. Rusko za ten istý deň prišlo až o 102 kusov vojenskej techniky – z toho ale iba 6 bolo zničených v boji, 96 strojov Ukrajinci ukoristili. V zozname je pritom iba technika, pri ktorej existuje dôkaz v podobe fotografie alebo videa. Skutočný počet môže byť vyšší.

Problémy majú Rusi aj v Chersonskej oblasti. Hoci postup je tam výrazne pomalší ako pri Charkove, dnes tam ukrajinskí vojaci oslobodili ďalšie dediny. Ukrajinské veliteľstvo Juh oficiálne vyhlásilo, že s tamojšími ruskými jednotkami rokuje o podmienkach ich kapitulácie. Podľa vyhlásenia by ruskí vojaci mohli nerušene opustiť pravý breh Dnepra, ak zanechajú na mieste svoje zbrane. Zrejme ide len o súčasť psychologickej vojny, o morálke ruských vojakov však veľmi nesvedčí fakt, že medzi Chersonom a Krymom musí armáda podnikať akcie na chytanie dezertérov.

22. júla 2024

Prvé dve stíhačky F-16 sú už na Slovensku

11. júla 2024

Prezident Pellegrini na summite NATO rokoval aj so Zelenským

31. júla 2023

Ukrajine dodáme ďalšie dve Zuzany 2

30. júla 2023

Video: Čo znamenajú farby oblečenia personálu na letovej palube?

28. júla 2023

Litva kúpi prvé tanky v Pobaltí

27. júla 2023

Austrália chce ďalšie Herculesy, Británia Airbusy A-400M