Británia má novú premiérku

Zdroj foto: Simon Dawson / No 10 Downing Street
Zdroj foto: Simon Dawson / No 10 Downing Street

Britská Konzervatívna strana dnes oznámila výsledky straníckych volieb predsedu. Ministra financií Rishiho Sunaka porazila ministerka zahraničných vecí Liz Truss. V utorok nahradí doterajšieho premiéra Borisa Johnsona.

Liz Truss dostala od členov strany 81 326 hlasov a Rishi Sunak 60 399. Vyhrala tak so ziskom 57 % hlasov, čo je najnižšie číslo v novodobej histórii. Pre porovnanie, Boris Johnson dostal 66,4 % straníckych hlasov a David Cameron 67,6 %. Liz Truss tak musí zapracovať na jednote strany, čo aj zdôraznila vo svojej ďakovnej reči.

V utorok navštívi 47-ročná politička kráľovnú v jej sídle v škótskom Balmorale a prevezme si mandát na zostavenie vládneho kabinetu. Bude tak iba treťou ženou na čele Británie. Prvou bola Margaret Thatcher a potom Theresa May. Práve Železná lady Thatcher je pre Liz Truss veľkým vzorom – a tiež inšpiráciou. Ešte ako ministerka zahraničných vecí navštívila v novembri britských vojakov v Estónsku. Vznikla pri tom séria fotiek Liz Truss vo veži tanku. Rovnaké fotky si urobila aj Margaret Thatcher v septembri 1986 pri návšteve britských vojakov v Západnom Nemecku.

S nástupom Liz Truss do funkcie sa ohľadom britskej politiky voči Ukrajine nič nemení. Práve naopak – ohľadom podpory Kyjeva a sankcií voči Rusku bola často ešte radikálnejšia ako Boris Johnson.

22. júla 2024

Prvé dve stíhačky F-16 sú už na Slovensku

11. júla 2024

Prezident Pellegrini na summite NATO rokoval aj so Zelenským

31. júla 2023

Ukrajine dodáme ďalšie dve Zuzany 2

30. júla 2023

Video: Čo znamenajú farby oblečenia personálu na letovej palube?

28. júla 2023

Litva kúpi prvé tanky v Pobaltí

27. júla 2023

Austrália chce ďalšie Herculesy, Británia Airbusy A-400M