Útok na ruské veliteľstvo v Sevastopole

Zdroj foto: Twitter
Zdroj foto: Twitter

Doterajší veliteľ ruskej Čiernomorskej flotily Igor Osipov bol odvolaný po sérii ukrajinských útokov na okupovaný polostrov Krym. Nového veliteľa, admirála Viktora Sokolova, privítal útok dronom priamo na veliteľstvo flotily v Sevastopole.

Sokolov sa tento týždeň ujal funkcie a predniesol prejav pred nižšími dôstojníkmi. Povedal im, že flotila úspešne splnila všetky úlohy, ktoré pre ňu boli počas invázie stanovené. Neuviedol, či medzi úspechy radí aj potopenie vlajkovej lode – krížnika Moskva, alebo útek z Hadieho ostrova. Svojim podriadeným sľúbil, že do konca roka dostanú 12 nových plavidiel, lietadlá i pozemné vozidlá.

Ukrajinské útoky na Krym však neustali. Práve naopak, dnes sa cieľom stalo aj Sokolovove veliteľstvo. Napriek všetkej protivzdušnej obrane, ktorú Rusi na Kryme inštalovali, priletel nad Sevastopoľ nerušene dron naložený výbušninami a dopadol na strechu budovy štábu. Z nej začal stúpať stĺp čierneho dymu. Rusi neskôr tvrdili, že dron zostrelili a ten iba náhodou dopadol na strechu veliteľstva. Podobné „náhody“ sa už udiali v minulosti, najznámejší je dopad kamikadze dronu na rafinériu v ruskom Novošachtinsku. V oboch prípadoch bol použitý lacný vrtuľový dron.

Na Kryme tak už bolio zasiahnuté vojenské letiská, sklad munície, transformačná stanica na železnici a teraz aj veliteľstvo flotily. Ruskí civilisti si o tomto úspešnom plnení plánu svojej armády myslia svoje a hromadne polostrov opúšťajú. Rovnako bolo vidno veľké kolóny civilných áut odchádzajúcich hlbšie do Ruska z Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou. Tam došlo včera k výbuchu muničného skladu, ktorý viedol k veľkému množstvu sekundárnych explózií.

25. októbra 2024

Británia vyšle do Estónska aj tanky Challenger 3

24. októbra 2024

Rutte: NATO stojí po teroristickom útoku za Tureckom

22. októbra 2024

Talianska lietadlová loď má za sebou sériu cvičení v indo-pacifickej oblasti

21. októbra 2024

Nové námorné veliteľstvo NATO pre Baltské more

20. októbra 2024

Video: Výsadkári trénovali v Nemecku

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo