Predáme naše stíhačky MiG-29?

Zdroj foto: natoarmy.sk
Zdroj foto: natoarmy.sk

Na konci augusta nastane prvýkrát v histórii samostatného Slovenska okamih, kedy naše nebo nebudú chrániť lietadlá sovietskej výroby. Jedenásť stíhačiek MiG-29, ktoré ešte máme, uzemníme. Ochranu slovenského vzdušného priestoru prevezmú spojenci z Česka a Poľska. Čo ale bude s našimi lietadlami?

Stroje MiG-29 by sa mohli hodiť Ukrajine, ktorá rovnaký typ prevádzkuje. Tie naše síce dosluhujú, ale ešte nie sú vhodné len do starého železa. Hlavným dôvodom ich vyradenia je, že ich údržba sa neúmerne predražuje – a najmä sa o ňu starajú ruskí civilní technici. Ich prítomnosť na základni NATO je po ruskej invázii na Ukrajinu neudržateľná.

Po tom, čo sa od 1. septembra o ochranu Slovenska začnú starať české a poľské stíhačky Gripen a F-16, je možné uvažovať o dodaní našich lietadiel na Ukrajinu. V minulosti sme ich mali viac, ale zostalo nám len 11 strojov MiG-29 v modernizovanej verzii AS. Aj z tých budú niektoré vhodné len na náhradné diely, niektoré však môžu stále lietať a bojovať.

Minister obrany Jaroslav Naď o tom dnes rokoval so svojimi rezortnými kolegami z krajín NATO v Kodani. Cieľom je nájsť taký spôsob dodania na Ukrajinu, pri ktorom by Slovensko získalo adekvátnu náhradu – či už finančnú alebo materiálnu. „Riešim, či sa nájde súbor krajín, ktoré by boli ochotné odkúpiť to, aby sme boli schopní poskytnúť to Ukrajine, a za to si my kúpime inú techniku. Alebo či nám poskytnú iný materiál, ktorý by sme mohli použiť na svoju obranu,“ povedal Naď pre Denník N.

Nejde o nerealistickú možnosť. Takýmto spôsobom sa už na Ukrajinu dostal významný počet bojových lietadiel. Ako prvé dodali USA dvadsať stíhačiek MiG-29, ktoré už pred rokmi odkúpili od Moldavska, aby sa nedostali napr. do Iránu. Teraz poslúžili ako zdroj náhradných dielov a umožnili Ukrajine opraviť a použiť viacero vlastných stíhačiek. Neskôr sa v použiteľnom stave dostalo na Ukrajinu aj 14 bitevných lietadiel Su-25 z Bulharska. Tie tiež od bulharského letectva najprv odkúpil nemenovaný členský štát NATO. Najnovšie boli dodané ďalšie štyri Su-25 zo Severného Macedónska.

22. októbra 2024

Talianska lietadlová loď má za sebou sériu cvičení v indo-pacifickej oblasti

21. októbra 2024

Nové námorné veliteľstvo NATO pre Baltské more

20. októbra 2024

Video: Výsadkári trénovali v Nemecku

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko