Rusi utiekli z Hadieho ostrova

Zdroj foto: ZSU
Zdroj foto: ZSU

Po ďalšom silnom ostreľovaní sa dnes ráno stiahli ruskí vojaci z ukrajinského Hadieho ostrova. Hoci o dôvodoch ústupu hovoria obe strany úplne odlišne, jedno je isté – na tomto malom kúsku zeme v Čiernom mori už nie je žiadny okupant.

Hadí ostrov leží približne 40 km od pobrežia južnej Ukrajiny, tesne pri hraniciach s Rumunskom. Tuské vojská ho obsadili hneď v prvý deň invázie 24. februára. Ide o strategicky položený ostrovček. Ak by na ňom Rusi rozmiestnili radary a protilietadlové rakety dlhého dosahu, mohli by kontrolovať nielen celé južné územie Ukrajiny, ale sledovali by zblízka aj to, čo robí NATO v Rumunsku.

Silné útoky na Hadí ostrov podnikla Ukrajina už v prvom májovom týždni. Vtedy raketami zničila ruské prostriedky elektronického prieskumu i protivzdušnej obrany. Ostrov bombardovali aj ukrajinské lietadlá, ktoré na ňom zničili sklady munície a drony Bayraktar v jeho okolí potopili viacero plavidiel. Rusko však na ostrov prisunulo posily a obnovilo obranu.

Ukrajinské útoky sa obnovili v posledných dvoch týždňoch a ostrov bol pri nich viackrát silno ostreľovaný raketami aj 155 mm delostrelectvom. Ukrajinské salvy naň dopadli aj dnes ráno. Stúpali po nich k oblohe stĺpy dymu zo zasiahnutých objektov (na snímke). Podľa ukrajinských zdrojov potom zostávajúci ruskí vojaci nasadli do dvoch rýchlych člnov a z ostrova zutekali. Ich odvoz mali podľa ukrajinských zdrojov kryť štyri vrtuľníky Kamov Ka-52. Jeden z nich bol pri tejto operácii poškodený a mal havarovať do mora.

Hoci tieto podrobnosti nie sú potvrdené, ústup z ostrova potvrdila aj ruská strana. Podľa oficiálneho vyhlásenia ruskí vojaci na Haďom ostrove splnili všetky stanovené úlohy a ich stiahnutie predstavuje gesto dobrej vôle. Navlas rovnaké slová použil hovorca ruskej armády aj pri odôvodňovaní ústupu od Kyjeva na konci marca.

22. októbra 2024

Talianska lietadlová loď má za sebou sériu cvičení v indo-pacifickej oblasti

21. októbra 2024

Nové námorné veliteľstvo NATO pre Baltské more

20. októbra 2024

Video: Výsadkári trénovali v Nemecku

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko