Konflikt na Ukrajinu sa zmenil na zákopovú vojnu z prvej svetovej

Zdroj foto: US Army
Zdroj foto: US Army

Boje na Ukrajine začínajú podľa vojenského analytika pripomínať zákopovú vojnu v prvej svetovej. Pre BBC to povedal šéf bezpečnostnej konzultačnej firmy Sibylline Justin Crump. Rusko má podľa neho šťastie, ak za 24 hodín dobyje jedno pole.

Dôvodom je, že v súčasnej situácii je výhoda na strane brániacej sa armády. Z toho na jednej strane ťažia Ukrajinci pri obrane svojho územia, no na druhej strane to vyhovuje Ruskom okupujúcim dobyté mestá. Podľa Crumpa, ktorý predtým slúžil v britskej armáde, je mierna hybnosť na strane Ruska, ktorého vojská sa s veľkým úsilím derú vpred. Moskva bude chcieť dobyť Severodoneck a potom zvyšok Donbasu, aby mohla vyhlásiť nejakú formu víťazstva.

Tam sa však Rusko nezastaví. Crump očakáva, že následne sa zameria na Záporožie, potom urobí ďalší pokus o dobytie Charkova a následne sa pokúsi obsadiť Odesu na južnom pobreží. Zlá taktika a ďalšie nedostatky ukázali, že Rusko dokáže úspešne útočiť iba v jednom smere a nie po viacerých osách súčasne. Naďalej však bude ťažiť z taktiky opotrebovacej vojny a spoliehať sa na to, že Západ postupne prestane Ukrajinu podporovať. Nikde však nie je písané, že mu to musí vyjsť, hovorí Crump s tým, že „aj Rusko musí platiť účty“. Tým nemal na mysli len ekonomické dopady vojny, ale aj ľudské straty.

22. júla 2024

Prvé dve stíhačky F-16 sú už na Slovensku

11. júla 2024

Prezident Pellegrini na summite NATO rokoval aj so Zelenským

31. júla 2023

Ukrajine dodáme ďalšie dve Zuzany 2

30. júla 2023

Video: Čo znamenajú farby oblečenia personálu na letovej palube?

28. júla 2023

Litva kúpi prvé tanky v Pobaltí

27. júla 2023

Austrália chce ďalšie Herculesy, Británia Airbusy A-400M