Stoltenberg: Bude to dlhá cesta

Zdroj foto: US Department of State
Zdroj foto: US Department of State

Od začiatku ruského útoku na Ukrajinu uplynulo už 100 dní. Pôvodne malo ísť o trojdňovú špeciálnu operáciu, ktorá mala bleskovo zosadiť ukrajinskú vládu a dobyť Kyjev. Dnes je to však konflikt, ktorý má všetky znaky vlečúcej sa opotrebovávajúcej vojny.

Že to bude dlhá cesta, potvrdil aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Varoval západné krajiny, aby sa pripravili na pretrvávajúci konflikt. „Musíme byť pripravení na dlhú cestu, pretože vidíme, že z tejto vojny sa stal opotrebovávajúci konflikt, v ktorom Ukrajinci platia vysokú cenu za to, že bránia svoju krajinu na bojisku. Vidíme však aj to, že Rusko má tiež vysoké straty,“ povedal Stoltenberg.

Zdôraznil, že NATO musí naďalej podporovať napadnutú krajinu. „Našou zodpovednosťou je poskytnúť podporu Ukrajine. Väčšina vojen – a pravdepodobne aj táto vojna – v nejakom štádiu skončia pri vyjednávacom stole. Vieme však, že to, čo sa stane pri vyjednávacom stole, je veľmi úzko prepojené so situáciou na bojisku. Takže im musíme pomôcť, podporiť ich, aby mohli dosiahnuť najlepší možný výsledok tohto konfliktu,“ uzavrel šéf NATO.

22. júla 2024

Prvé dve stíhačky F-16 sú už na Slovensku

11. júla 2024

Prezident Pellegrini na summite NATO rokoval aj so Zelenským

31. júla 2023

Ukrajine dodáme ďalšie dve Zuzany 2

30. júla 2023

Video: Čo znamenajú farby oblečenia personálu na letovej palube?

28. júla 2023

Litva kúpi prvé tanky v Pobaltí

27. júla 2023

Austrália chce ďalšie Herculesy, Británia Airbusy A-400M