Pre Ukrajinu vyzbierali miliardy

Zdroj foto: ZSU
Zdroj foto: ZSU

Na darcovskej konferencii pre Ukrajinu v Poľsku sa vyzbieralo 6,5 miliardy dolárov. Oznámil poľský premiér Mateusz Morawiecki. Konferenciu organizovalo spoločne Poľsko so Švédskom.

Morawiecki povedal, že Ukrajina potrebuje každý deň 12 ton humanitárnej pomoci. Z tohto množstva zahraničia aktuálne dodáva iba jednu štvrtinu. „Potrebujeme viac peňazí na potraviny a hygienické pomôcky,“ zdôraznil Morawiecki.

Na medzinárodnú darcovskú konferenciu vo Varšave prišli desiatky politikov, ale aj zástupcov firiem a finančných inštitúcií z celého sveta. Slovensko na nej premiér Eduard Heger. „Neprestaneme pomáhať Ukrajine. Toto nie je len kríza. Toto je brutálna vojna,“ povedal Heger vo Varšave. Európa si podľa neho uvedomuje, že Ukrajinci nebojujú len za svoju slobodu, ale aj za európske hodnoty. „Demokratický svet chápe, ako je dôležité, aby ste dostali všetko, čo potrebujete,“ odkázal Heger Ukrajincom. Pre Putina mal iný odkaz: „Potrebujeme ukázať každému diktátorovi, že vojna nie je riešením a že bude okamžite izolovaný.“

Podobná konferencia sa v apríli konala aj v apríli za účasti EÚ a Kanady. Vtedy sa na nej podarilo vyzbierať 10 miliárd dolárov.

Dary nie sú jediným prostriedkom, ktorý môže Ukrajincom pomôcť. Predseda Európskej rady Charles Michel sa ako prvý vysokopostavený politik EÚ vyjadril, že únia by mala skonfiškovať a následne predať ruský majetok, ktorý po invázii na Ukrajinu zmrazila. Získané peniaze by sa potom použili na obnovu Ukrajiny.

Okrem humanitárnej a finančnej pomoci prúdi na Ukrajinu aj čoraz viac a čoraz lepších zbraní. Stále to však nestačí na zlom vo vojne. Oleksij Arestovyč, poradca prezidenta Volodymyra Zelenského, povedal, že spustenie ukrajinskej protiofenzívy skôr ako v polovici júna, je málo pravdepodobné. Ukrajina dúfa, že dovtedy dostane od svojich spojencov viac zbraní.

22. júla 2024

Prvé dve stíhačky F-16 sú už na Slovensku

11. júla 2024

Prezident Pellegrini na summite NATO rokoval aj so Zelenským

31. júla 2023

Ukrajine dodáme ďalšie dve Zuzany 2

30. júla 2023

Video: Čo znamenajú farby oblečenia personálu na letovej palube?

28. júla 2023

Litva kúpi prvé tanky v Pobaltí

27. júla 2023

Austrália chce ďalšie Herculesy, Británia Airbusy A-400M