Slovenskí vojaci budú cvičiť viac

Zdroj foto: MO SR
Zdroj foto: MO SR

Vláda SR v reakcii na situáciu v Európe schválila rozšírenie aktivít slovenských vojakov v prvom polroku 2022. Pribudli im cvičenia v Poľsku, Česku a na Ukrajine. Vláda tiež odobrila aktualizáciu súhlasu s prítomnosťou zahraničných ozbrojených síl na území SR.

Cvičenie Steadfast Cobalt 2022 malo byť pôvodne v Poľsku v inom termíne, no uskutoční sa v Českej republike na prelome februára a marca. Zúčastní sa na ňom aj 20 slovenských vojakov s 10 kusmi kolesovej techniky.

V Poľsku ostáva cvičenie Pantera 2022, no zmenilo názov na Eagle Wings 22. V júni naň príde do 200 slovenských vojakov so 400 kusmi ručných zbraní, 15 kusmi pásovej techniky a 20 kusmi kolesovej techniky.

V máji sa do 12 slovenských vojakov zúčastní na cvičení na Ukrajine. Budú mať 24 ručných zbraní a tri kusy kolesovej techniky. Účelom cvičenia Silver Saber je precvičiť a zosúladiť postupy taktických tímov a štábu v oblasti CIMIC a PsyOps v medzinárodnom prostredí. CIMIC znamená Civil-Military Co-operation a ide o nadväzovanie formálnych vzťahov medzi vojenským veliteľstvom a miestnymi civilnými úradmi. PsyOps sú psychologické operácie zamerané na ovplyvňovanie správania sa jednotlivcov či skupín obyvateľstva.

Cvičenie Trojan Footprint sa pôvodne malo konať len v Maďarsku, no nakoniec sa v máji uskutoční aj na území Slovenska. Zamerané je na plánovanie, vykonanie a koordináciu špeciálnych operácií proti približne rovnocennému protivníkovi (near-peer). Zúčastní sa ho približne 120 vojakov zo Slovenska, Poľska, Česka, Rakúska, Ukrajiny, Slovinska a Maďarska s 31 kusmi kolesovej techniky.

22. júla 2024

Prvé dve stíhačky F-16 sú už na Slovensku

11. júla 2024

Prezident Pellegrini na summite NATO rokoval aj so Zelenským

31. júla 2023

Ukrajine dodáme ďalšie dve Zuzany 2

30. júla 2023

Video: Čo znamenajú farby oblečenia personálu na letovej palube?

28. júla 2023

Litva kúpi prvé tanky v Pobaltí

27. júla 2023

Austrália chce ďalšie Herculesy, Británia Airbusy A-400M