Ukrajina bude vyrábať turecké drony

Zdroj foto: Ministry of Defence of Ukraine
Zdroj foto: Ministry of Defence of Ukraine

Od návštevy tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v Kyjeve sa očakávalo, že počas nej dohodnú ďalšie dodávky dronov Bayraktar TB2 pre ukrajinské ozbrojené sily. Turecko však zašlo ešte ďalej. Jeho drony sa na Ukrajine budú vyrábať v licencii.

Drony Bayraktar TB2 pred rokom úspešne použil Azerbajdžan vo vojne s Arménskom o Náhorný Karabach. Predtým pomohli líbyjskej vláde odraziť útok Kremľom podporovaného maršála Chalífa Haftara. Ukrajina sa ich rozhodla nakúpiť v roku 2019. Prvý prieskumný let nad Donbasom podnikol ukrajinský dron 9. apríla 2021 a koncom októbra minulého roka bol prvýkrát použitý bojovo. Navádzanou bombou zničil húfnicu ostreľujúcu ukrajinské pozície pričom nepreletel frontovú líniu.

Ukrajina objednala z Turecka najmenej 60 dronov Bayraktar TB2 a nie je známe, koľko ich doposiaľ dostala. Počas návštevy prezidenta Erdogana podpísala Ukrajina s Tureckom rámcovú dohodu o spolupráci v oblasti pokročilých technológií. Tá sa týka aj vybudovania závodu na Ukrajine, ktorý bude Bayraktary vyrábať v licencii. Poháňať ich budú ukrajinské motory.

Bayraktar znamená vlajkonosič. Stroj má rozpätie 12 metrov a dĺžku 6,5 m. Maximálna rýchlosť je 220 km/h a dosah kontrolnej stanice je 150 km. Výzbroj v podobe navádzaných bômb a rakiet môže nosiť na štyroch závesníkoch. Maximálna vzletová hmotnosť stroja je 650 kg, z toho hmotnosť výzbroje je 150 kg.

Turecko sa tiež ponúklo, že sprostredkuje mierové rozhovory o Donbase v Istanbule. Ukrajinská strana s touto ponukou súhlasila. Reakcia ruskej strany zatiaľ nie je známa.

22. októbra 2024

Talianska lietadlová loď má za sebou sériu cvičení v indo-pacifickej oblasti

21. októbra 2024

Nové námorné veliteľstvo NATO pre Baltské more

20. októbra 2024

Video: Výsadkári trénovali v Nemecku

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko