Česká armáda má nové protichemické vozidlá

Zdroj foto: Vojenský výskumný ústav
Zdroj foto: Vojenský výskumný ústav

Česká armáda zaradila do výzbroje moderné vozidlá na radiačný, chemický a biologický prieskum. Prvých desať prevzala protichemická jednotka v Liberci. Do konca roku 2023 bude mať česká armáda 80 vozidiel, ktoré dostanú aj iné jednotky.

Ide o špeciálne obrnené vozidlá na podvozku Iveco, ktoré v roku 2018 objednalo ministerstvo obrany od štítneho podniku Vojenský výskumný ústav. Vozidlá kategórie CBRN (Chemical, Biological, Radiological, Nuclear) sú vybavené prístrojmi na zisťovanie rádioaktívnych a chemických látok. Majú tiež súpravu na odber vzoriek. Vozidlo s prívesom je vybavené robotom, ktorý umožňuje prieskum priestorov, kam netreba posielať ľudskú silu.

Vďaka modernému komunikačnému vybaveniu môže posádka rýchlo varovať ohrozené bojové jednotky. Zistené informácie sa tiež automaticky zasielajú na vyššie stupne velenia. Vozidlá sú pancierované a na svoju obranu majú na streche diaľkovo ovládaný guľomet. V českej armáde nahradia zastaranú prieskumnú techniku BRDM-2rch a UAZ-469.

Ako prví ich dostali vojaci 31. pluku radiačnej, chemickej a biologickej ochrany generálmajora Oskara Starkoča v Liberci. Tí prevzali po päť kusov vozidiel S-LOV-CBRN a LOV-CBRN II. Ešte tento rok ich dostanú aj prieskumné družstvá 7. mechanizovanej brigády, 15. ženijného pluku, 13. delostreleckého pluku a 25. protilietadlového raketového pluku. Spolu bude mať česká armáda 40 párov týchto vozidiel.

Česko vyčleňuje tento rok chemický oddiel so 180 vojakmi pre sily rýchlej reakcie NATO. Tí budú pôsobiť pod francúzskym velením. Zároveň sa českí chemici pripravujú aj na vyslanie do Litvy, kde v rámci operácie Predsunutá prítomnosť budú pôsobiť v bojovej skupine pod velením Nemecka. Ich úlohou bude prieskum, analýza a dekontaminácia. Toto nasadenie ich čaká v roku 2023.

22. júla 2024

Prvé dve stíhačky F-16 sú už na Slovensku

11. júla 2024

Prezident Pellegrini na summite NATO rokoval aj so Zelenským

31. júla 2023

Ukrajine dodáme ďalšie dve Zuzany 2

30. júla 2023

Video: Čo znamenajú farby oblečenia personálu na letovej palube?

28. júla 2023

Litva kúpi prvé tanky v Pobaltí

27. júla 2023

Austrália chce ďalšie Herculesy, Británia Airbusy A-400M