Bloomberg: Rusko povolalo desaťtisícky záložníkov

Zdroj foto: mil.ru
Zdroj foto: mil.ru

Rusko povolalo desaťtisícky záložníkov. Uviedla to agentúra Bloomberg s odvolaním na zdroje z prostredia amerických tajných služieb. Povolávanie záložníkov v takejto miere Rusko nezažiklo od rozpadu Sovietskeho zväzu a môže súvisieť s napätím vo vzťahoch s Ukrajinou.

Americké tajné služby zdieľali pred týždňom informácie so svojimi európskymi spojencami v NATO o zhromažďovaní ruských vojakov a delostrelectva pri hraniciach s Ukrajinou. Agentúra Bloomber teraz získala od ľudí oboznámených s touto konverzáciou detailnejšie informácie. Podľa nich ruský prezident Vladimir Putin zvažuje inváziu začiatkom budúceho roka. Americký krok viedol k zvýšenému diplomatickému úsiliu európskych lídrov v snahe odvrátiť vojnu.

Podľa amerických zdrojov by ruské jednotky mohli zaútočiť na ukrajinské územie z viacerých smerov naraz – z Krymu, cez ruskú hranicu a z Bieloruska. Útočné jednotky by tvorilo 100 taktických skupín v sile práporov – dokopy približne 100-tisíc vojakov. Ich úlohou by bolo rýchlo obsadiť veľké územie a pripraviť sa na dlhšiu okupáciu. Práve jednotky záložníkov, ktoré teraz povolávajú, by sa mali postarať o okupáciu dobytého územia. Invázne jednotky by mali aj leteckú podporu.

Bloomberg sa odvoláva na dva zdroje, podľa ktorých je približne polovica zo spomínaných 100 taktických skupín už rozmiestnená vo svojich východiskových pozíciách. Jeden zdroj uviedol, že USA zdieľali so spojencami aj informácie o exponenciálnom raste dezinformácií zameraných proti Kyjevu a o tom, že Moskva vyslala agentov, ktorí sa majú usilovať o destabilizáciu Ukrajiny zvnútra.

Bloomberg však zároveň dodáva, že americkí predstavitelia a ich spojenci netvrdia, že vojna je istá a že Putin myslí tieto prípravy vážne. Podľa zdrojov z tajných služieb USA je najpravdepodobnejšie, že sa ešte nerozhodol, čo urobí.

22. júla 2024

Prvé dve stíhačky F-16 sú už na Slovensku

11. júla 2024

Prezident Pellegrini na summite NATO rokoval aj so Zelenským

31. júla 2023

Ukrajine dodáme ďalšie dve Zuzany 2

30. júla 2023

Video: Čo znamenajú farby oblečenia personálu na letovej palube?

28. júla 2023

Litva kúpi prvé tanky v Pobaltí

27. júla 2023

Austrália chce ďalšie Herculesy, Británia Airbusy A-400M