Ruský test rakety vo vesmíre vyvolal rozhorčenie

Zdroj foto: NASA
Zdroj foto: NASA

Astronauti na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) sa museli preventívne uchýliť do záchranných modulov. Dôvodom bolo veľké pole trosiek, ktoré na obežnej dráhe vyvolal test ruskej rakety na ničenie satelitov.

Cieľom bol starý sovietsky špionážny satelit Kosmos-1408, ktorý vypustili v roku 1982. Tonu vážiaci prístroj sa už dávno pokazil a nečinne obiehal Zem. Teraz poslúžil Rusom ako cieľ pre test rakety na ničenie satelitov. „V pondelok Ruská federácia nerozvážne vykonala test deštrukcie svojho satelitu raketou priameho stúpania,“ povedal na brífingu hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price. Priame stúpanie znamená, že strela štartovala zo Zeme kolmo nahor a nebola vypustená napríklad z iného satelitu vo vesmíre. „Test zatiaľ vytvoril na orbite 1500 trosiek, ktoré sa dajú sledovať prístrojmi zo Zeme a státisíce menších úlomkov, ktoré teraz ohrozujú záujmy všetkých štátov,“ dodal Price.

Rusko tieto obavy bagatelizuje. „Obežná dráha objektu smeruje preč od dráhy ISS. Stanica je v bezpečnej zóne,“ uviedla agentúra Roskosmos s tým, že evakuácia posádky ISS do záchranných modulov je štandardnou procedúrou. Ako sa asi pri tejto Rusmi spôsobenej „štandardnej procedúre“ cítili dvaja Rusi, ktorí spolu so štyrmi Američanmi a jedným Nemcom tvoria súčasnú posádku ISS? Odborníci navyše ruské bagatelizovanie spochybňujú. Pri zásahu raketou zdola a následnom výbuchu sa totiž trosky rozletia všetkými smermi a niektoré dosiahnu aj výrazne väčšiu výšku, ako bola pôvodná obežná dráha satelitu. Ich pohyb sa hneď po zásahu dá ťažko predpovedať a budú predstavovať riziko aj v ďalších rokoch.

Ku kritike sa pridal aj šéf americkej vesmírnej agentúry NASA Bill Nelson. „S dlhou a pestrou históriou letov ruských ľudských posádok do vesmíru je nemysliteľné, že Rusko ohrozí nielen amerických astronautov a ich medzinárodných partnerov, ale aj svojich vlastných kozmonautov na ISS a tiež čínskych taikonautov na čínskej vesmírnej stanici,“ vyhlásil s tým, že je veľmi nahnevaný.

Ned Price dodal, že ruský „nebezpečný a nezodpovedný krok“ jasne ukázal, že opozícia Ruska voči zbrojeniu vo vesmíre je neúprimná a pokrytecká. „USA budú spolupracovať so svojimi partnermi a spojencami na odpovedi na tento nezodpovedný čin,“ uzavrel hovorca amerického ministerstva zahraničia.

V súčasnosti má viacero krajín schopnosť zostreliť satelit z obežnej dráhy. Medzi nimi sú USA, Rusko, Čína a India. Testy takýchto zbraní sú zriedkavé, no vždy kontroverzné. Prispievajú totiž k rozširovaniu odpadu vo vesmíre, ktorý ohrozuje všetky krajiny podieľajúce sa na jeho skúmaní a využívaní. Odhaduje sa, že v súčasnosti sa na obežnej dráhe pohybuje bez kontroly približne milión objektov vo veľkosti od 1 do 10 cm. Ich rýchlosť znamená, že pri zrážke môžu zničiť satelit alebo preraziť dieru v stene vesmírnej stanice. V roku 2007 Čína raketou zničila jeden z vlastných meteorologických satelitov. Vzniklo pritom viac ako 2000 úlomkov, ktoré sa dajú sledovať. Tie dodnes predstavujú riziko na obežnej dráhe.

22. júla 2024

Prvé dve stíhačky F-16 sú už na Slovensku

11. júla 2024

Prezident Pellegrini na summite NATO rokoval aj so Zelenským

31. júla 2023

Ukrajine dodáme ďalšie dve Zuzany 2

30. júla 2023

Video: Čo znamenajú farby oblečenia personálu na letovej palube?

28. júla 2023

Litva kúpi prvé tanky v Pobaltí

27. júla 2023

Austrália chce ďalšie Herculesy, Británia Airbusy A-400M