Pre migračnú krízu chcú mimoriadne rokovanie NATO

Zdroj foto: Twitter / Tadeusz Giczan
Zdroj foto: Twitter / Tadeusz Giczan

Poľsko, Litva a Lotyšsko zvažujú zvolanie mimoriadneho rokovania NATO. Dôvodom je vyhrotená migračná kríza na hraniciach s Bieloruskom.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki povedal, že so svojimi kolegami z pobaltských krajín diskutuje, či rokovania zvolať na základe článku 4 Severoatlantickej zmluvy. Ten umožňuje ktorémukoľvek členovi Aliancie požiadať o konzultácie, pokiaľ považuje za ohrozenú svoju územnú celistvosť, nezávislosť, alebo bezpečnosť.

Na bielorusko-poľskej hranici sa zhromaždili tisícky migrantov, ktorí sa snažia dostať do EÚ. Prekračovať poľský plot im pomáhajú bieloruskí vojaci. Napätá situácia si už vyžiadala aj obete na životoch. V piatok zahynuli pri zoskoku s padákom len 30 km od poľskej hranice dvaja ruskí výsadkári. Mali tam spoločné cvičenie s bieloruskými vojakmi. Následne zahynul pri náhodnom výstrele zo služobnej zbrane jeden z 15 000 poľských vojakov, ktorých Varšava presunula na hranicu. V lesoch našli nieľkoľko mŕtvych migrantov, ktorých majú na svedomí zrejme nízke teploty.

22. júla 2024

Prvé dve stíhačky F-16 sú už na Slovensku

11. júla 2024

Prezident Pellegrini na summite NATO rokoval aj so Zelenským

31. júla 2023

Ukrajine dodáme ďalšie dve Zuzany 2

30. júla 2023

Video: Čo znamenajú farby oblečenia personálu na letovej palube?

28. júla 2023

Litva kúpi prvé tanky v Pobaltí

27. júla 2023

Austrália chce ďalšie Herculesy, Británia Airbusy A-400M