Pripomíname si Deň veteránov

Zdroj foto: MO SR
Zdroj foto: MO SR

Dnešný Medzinárodný deň vojnových veteránov si pripomína aj slovenský rezort obrany. Pietne akcie sa konajú na viacerých miestach na Slovensku.

Prvá spomienka na všetkých hrdinov bojujúcich za národ a slobodu ďalších generácií sa konala už v stredu pri Pamätníku príslušníkov západného odboja na Šafárikovom námestí v Bratislave. Zorganizovalo ju slovenské ministerstvo obrany v spolupráci s britským veľvyslanectvom v SR. Štátny tajomník rezortu obrany Marian Majer pri pamätníku zdôraznil obdiv a úctu voči všetkým vojnovým veteránom. „Nadčasové hodnoty pre nich znamenali viac ako strach. Nebáli sa vsadiť do boja o lepšiu budúcnosť ani svoj život, a to či už so zbraňou v ruke, alebo iným spôsobom,“ povedal.

Rezort obrany si vojnových veteránov uctí aj dnes (11. 11. 2021) pri Pomníku príslušníkov OS SR a pri Pamätníku padlým vojakom 1. čs. armádneho zboru na vojnovom cintoríne Háj Nicovô v Liptovskom Mikuláši, v Pietnej sieni Pamätníka SNP v Banskej Bystrici a vysadením ruže pri Lavičke vojnových veteránov.

Medzinárodný deň vojnových veteránov priblíži rezort obrany verejnosti aj priamo v uliciach viacerých miest Slovenska, kde budú symboly tohto dňa – červené maky rozdávať profesionálni vojaci a o 18.00 tiež prostredníctvom svetelnej videoprojekcie červených makov na Bratislavskom hrade.

Prímerie z prvej svetovej vojny

Dnešný sviatok sa pôvodne volal Deň prímeria a pripomínal ukončenie bojov v prvej svetovej vojne. Spojenci podpísali prímerie s Nemeckom 11. novembra 1918 o 5.20 ráno v Compiégne vo Francúzsku. Do platnosti vstúpilo 11. 11. o 11. hodine. Pôvodne bolo podpísané na 36 dní a jeho platnosť museli viackrát predlžovať. Oficiálne sa prvá svetová vojna skončila až podpísaním Versailleskej mierovej zmluvy 28. júna 1919.

Dňa 10. novembra 1919 usporiadal britský kráľ Juraj V. banket na počesť francúzskeho prezidenta. Následne si na druhý deň ráno v Buckinghamskom paláci pripomenuli prvé výročie prímeria. Tak sa zrodila tradícia sviatku, ktorý ale postupne menil meno. V krajinách Commonwealthu je dnes známy ako Spomienkový deň. Počas neho sa spomína na obete všetkých vojnových konfliktov. V USA sa zaužíval ako Deň veteránov a tak sa rozšíril aj do iných krajín.

Symbolom sviatku je červený vlčí mak. Tieto kvety kvitnúce na hroboch vojakov opisoval v roku 1915 vo svojej básni Na flámskych poliach kanadský dôstojník John McCrae. Po skončení vojny sa jeho básňou inšpirovala americká poetka Moina Michael a začala červené vlčie maky rozdávať ako symbol spomienky na obete. Z USA sa tento zvyk rýchlo dostal naspäť do Európy. V Británii tieto kvety použili už v novembri 1921, na tretie výročie Dňa prímeria.

Na Slovensku sa 11. november dlho nepripomínal. Po rozpade Rakúsko-Uhorska a vzniku Československa sa na našom území pestovala skôr tradícia legionárov než spomienka na vojakov bojujúcich za nenávidenú monarchiu. Po druhej svetovej vojne a najmä po roku 1948 sa veteráni prvej svetovej vojny nepripomínali už vôbec. Pritom táto vojna Slovensko výrazne poznačila. Boje prebiehali aj na východe nášho územia a brutálnosť krvavého konfliktu sa podpísala na množstve mŕtvych či zmrzačených prakticky v každej obci na Slovensku. Rakúsko-Uhorská armáda patrila k tým, ktoré vo vojne utrpeli najvyššie straty. O život prišlo 1,2 až 1,5 milióna rakúsko-uhorských vojakov, ďalších 3,6 milióna bolo zranených.

22. júla 2024

Prvé dve stíhačky F-16 sú už na Slovensku

11. júla 2024

Prezident Pellegrini na summite NATO rokoval aj so Zelenským

31. júla 2023

Ukrajine dodáme ďalšie dve Zuzany 2

30. júla 2023

Video: Čo znamenajú farby oblečenia personálu na letovej palube?

28. júla 2023

Litva kúpi prvé tanky v Pobaltí

27. júla 2023

Austrália chce ďalšie Herculesy, Británia Airbusy A-400M