Rezort obrany pomohol organizovať technologickú konferenciu ITAPA

Zdroj foto: MO SR
Zdroj foto: MO SR

Na najväčšej technologickej konferencii na Slovensku vystúpili aj minister obrany Jaroslav Naď a štátny tajomník MO SR Marian Majer. Organizovanie konferencie ITAPA podporilo aj ministerstvo obrany a predstavitelia rezortu na nej prezentovali vízie a riešenia v oblastiach nových bezpečnostných výziev.

„Aj preto, že ITAPA pokrýva aj oblasti ako boj s dezinformáciami, hoaxami, kybernetická obrana a bezpečnosť, sa ministerstvo obrany stalo po prvýkrát partnerom tohto podujatia a tešíme sa na spoluprácu v budúcnosti. Potvrdzuje sa, že o tieto témy je enormný záujem, a to aj na úrovni vlády SR,“ uviedol minister Naď po diskusii na tému „Slovensko zmietané dezinformáciami“.

Zároveň avizoval prijatie strategických dokumentov, ktoré majú v tejto oblasti posunúť boj proti hybridným hrozbám na Slovensku na adekvátnu úroveň. „Teším sa z toho a verím, že nám to spoločne pomôže zaistiť strategický prístup vlády a štátnych inštitúcií smerom k zaisteniu bezpečnosti a obrany SR a jej občanov. Pretože častokrát dezinformácie a hybridné hrozby, ktorým denno-denne čelíme, smerujú proti záujmom našej krajiny a občanov,“ uviedol Naď.

Štátny tajomník Majer bol súčasťou diskusie „EÚ a NATO: Ako budovať bezpečnú Európu?“, v rámci ktorej spolu so štátnym tajomníkom rezortu diplomacie Martinom Klusom a poslancami NR SR Tomášom Valáškom a Vladimírou Marcinkovou diskutovali o tom, ako funguje dialóg medzi EÚ a NATO z bezpečnostného a obranného hľadiska. V rámci panelu zdôraznil, že spolupráca EÚ a NATO je nevyhnutná pri adresovaní súčasných bezpečnostných výziev a nemá inú alternatívu. „Slovensko podporuje jej posilnenie vo všetkým dimenziách s dôrazom na oblasť kybernetickej bezpečnosti, hybridných hrozieb a obrannej spolupráce,“ povedal.

Za najväčšiu výzvu budúcnosti považuje Majer dobudovanie európskych obranných spôsobilostí tak, aby mohla EÚ v dostatočnej miere odbremeniť amerických spojencov a dokázala pri adresovaní bezpečnostných výziev v Európe a jej okolí pôsobiť autonómne. Zdôraznil tiež potrebu aktívnej angažovanosti EÚ pri tlmení čínskeho vplyvu v európskej ekonomike a v technologickom priestore.

22. júla 2024

Prvé dve stíhačky F-16 sú už na Slovensku

11. júla 2024

Prezident Pellegrini na summite NATO rokoval aj so Zelenským

31. júla 2023

Ukrajine dodáme ďalšie dve Zuzany 2

30. júla 2023

Video: Čo znamenajú farby oblečenia personálu na letovej palube?

28. júla 2023

Litva kúpi prvé tanky v Pobaltí

27. júla 2023

Austrália chce ďalšie Herculesy, Británia Airbusy A-400M